Zutphen, oktober 2019

Gewaardeerde Vrienden,

De vakantie is voorbij (hopelijk met plezier beleefd) en het bestuur heeft nieuwe activiteiten voor de Vrienden georganiseerd en aankondigingen te doen. 

Vriendenexcursie
Woensdag 6 november a.s. wordt de najaarsexcursie gehouden, dit keer naar het Dordrechts Museum
U heeft voor deze excursie een uitnodiging ontvangen. Alle informatie is ook te vinden op de website van de Vrienden: kijk hier voor meer informatie. 
Aanmelden kan bij Marieke Gitz (mgitz@planet.nl) of aan haar per postadres: Zutphensestraat 38, 6971 EN Brummen.). De deelname is naar volgorde van binnenkomst van de betaling. 

Website
Via dit bulletin krijgt u periodiek (zo’n vier keer per jaar) bericht van het Vriendenbestuur. Daarin wordt de op dat moment bekende informatie gegeven.
Vaak is er interessante actuele informatie, die wij al vóór het verschijnen van een Vriendenbulletin op de website plaatsen. Als u up-to-date bij wilt blijven met wat de vereniging doet en deed, dan blijft ons advies: kijk regelmatig op de Vriendenwebsite. U mist dan niets van de Vriendenactiviteiten.

Nieuwe aankopen (mogelijk gemaakte door de Vrienden)
Met de contributie voor de Vereniging wilt u de Musea steunen. Die steun uit zich met name in het (mede)financieren van aankopen door de Musea. Wij maken in dit bulletin altijd melding van deze aankopen. Nu is het ook mogelijk een deel van de meeste recente aankopen te zien. 

In Museum Henriette Polak zijn in de zaal “De Etalage” zes nieuwe werken van Theodoor Heijnes te zien, waarvan er drie (de landschappen) mede zijn gefinancierd door de Vrienden. In “De Salon II” hangt een werk van Theo Kurpershoek (“Interieur met Tulpen”) en ook een werk van Kees Verweij (“Blauwe vaas met Amaryllis”). Ook deze twee schilderijen zijn met financiële Vriendensteun aangeschaft. 

De Musea, tentoonstellingen en activiteiten
Op 22 september jl. is in het Stedelijk Museum de tentoonstelling “Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame”geopend. Deze tentoonstelling loopt t/m 9 februari 2020.

Op 13 oktober a.s. is (om 15.30 uur) de opening in Museum Henriette Polak “Alle Dagen Kunst, kunst in opdracht”. Veel kunstenaars uit de collectie van dit museum hebben naast hun vrije werk, kunst in opdracht gemaakt. Van veel van deze kunstenaars kunt u dit in opdracht gemaakte werk bezichtigen. Ook deze tentoonstelling loopt t/m 9 februari 2020.

Ter gelegenheid van deze nieuwe tentoonstelling in Museum Henriette Polak is er een verzameling van 22 prenten van Nan Platvoet (die ook met zijn werk vertegenwoordigd is op de tentoonstelling) met informatieboek in een box verkrijgbaar voor een speciale Vriendenprijs van € 80,-.

De maand oktober is de Maand van de Geschiedenis. Voor Museum Henriette Polak is dat aanleiding gedurende een aantal zondagen (13, 20 en 27 oktober 2019) rondleidingen te verzorgen met als thema: “Krachtige vrouwen in Museum Henriette Polak”. De rondleidingen beginnen om 13.30 uur, de kosten bedragen € 5,- (excl. toegang tot het museum). Aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel gewenst: info@museazutphen.nl of 0575 516878.  

Vriendenbestuur
In het vorige Vriendenbestuur deden wij een oproep om het bestuur te komen versterken. Wij hebben steun aangeboden gekregen, waardoor secretaris Helga van den Enk bij een groot deel van haar werkzaamheden kan worden ondersteund door Yvonne Burgersdijk. Helga kan zich hierdoor meer bezig gaan houden met de PR. Het is onze bedoeling om Yvonne tijdens de komende jaarvergadering voor te dragen als nieuw bestuurslid.

Yvonne is voorafgaand aan haar pensioen voor het merendeel van haar carrière ondersteunend werkzaam geweest voor de top van grote bedrijven als directiesecretaris (w.o. Strukton) en secretaris van de Raad van Bestuur (CIZ). Yvonne is ruim vier jaar geleden in Zutphen komen wonen. Zij heeft belangstelling voor cultuur in de breedste zin van het woord en zij is tevens gastvrouw/suppoost bij Dat Bolwerck.

Een en ander houdt in, dat het bestuur nog steeds geen kandidaat voor de functie van penningmeester heeft gevonden. Zoals we in het vorige Vriendenbulletin hebben meegedeeld, beheert Marieke Gitz ad interim de financiën. Een meer definitieve oplossing hopen wij in ons bestand van zo’n 700 Vrienden te kunnen vinden. Dit is een hernieuwde oproep aan u: wilt u ons bestuur komen versterken? Laat het ons weten.

Namens het bestuur,

Hans Meininger, voorzitter
(hansmeininger@planet.nl)