Zeer gewaardeerde Vrienden,

Voorzichtig heeft het bestuur van de Vrienden de haar kenmerkende activiteiten weer opgepakt… zoals het ‘Vriendencafé’ en een compleet verzorgde dagexcursie. Het was even ‘schakelen’ want door Corona is het allemaal toch een beetje anders dan anders. Maar… het is gelukt! 

Vriendencafé, dinsdag 18 oktober 
Speciaal voor onze Vrienden gaf Christiaan te Strake, conservator Musea Zutphen en kenner van Zutphen’s ‘rampjaar 1572’, een boeiende inleiding. Aansluitend begeleidde hij de Vrienden door de fraai ingerichte tentoonstelling ‘Als stadsmuren konden spreken‘. Hierbij was ook veel aandacht voor de prachtige maquette (1:500) van ‘Zutphen in het jaar 1485’, gemaakt door Constant Willems. Vervolgens werd gezellig nagepraat met een hapje & drankje.

Vriendenexcursie, donderdag 1 december.

’s Ochtendsvroeg vertrok vanuit Zutphen een luxe touringcar met 50 Vrienden naar ‘Depot Boijmans Van Beuningen‘ in Rotterdam. Onderweg gaf bestuurslid Helga van den Enk een toelichting over wat daar allemaal te zien zou zijn en over hoe zij e.e.a. samen met medebestuurslid Loes Kooij had georganiseerd: koffie met gebak bij aankomst, rondleidingen in subgroepen, geheel verzorgde lunch en vrij te besteden tijd. Het doel van deze excursie was het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, resultaat van 173 jaar verzamelen, meer dan 151.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten.
Op de terugreis droegen drankjes en hapjes (met dank aan aspirant bestuurslid Sascha Adema) bij aan een opperbeste stemming. Fijn om weer samen op pad te zijn geweest!

Wisseling van de wacht….

Na zo’n 15 jaar ‘trouwe dienst’ nam Tiana Wilhelm op 16 december feestelijk afscheid als directeur van de Musea Zutphen. In de Zutphense ‘Buitensociëteit’ werd haar door sprekers alle lof toegezwaaid. Twee van die sprekers waren de huidig Vrienden-voorzitter Hans La Rose en oud-Vrienden voorzitter Cor Witbraad. Beiden verwoordden namens de Vrienden welk een bijzondere rol Tiana heeft gespeeld in de afgelopen hectische jaren, gekenmerkt door zowel nieuwe huisvesting als verzelfstandiging van de voorheen gemeentelijke Musea Zutphen. Onder overhandiging van bijzondere cadeau’s werd Tiana Wilhelm door hen zeer bedankt voor haar inzet ten behoeve van de Musea Zutphen en voor de warme band die zij daarbij onderhield met de Vrienden.

….Paulo Martina

Per 1 januari 2023 wordt Tiana Wilhelm opgevolgd door Paulo Martina, momenteel directeur van Museum Van Bommel van Dam in Venlo. De Vrienden wensen hem veel werkplezier!
Zie voor meer info: https://museazutphen.nl/nieuws/directie-wisseling-van-de-wacht-bij-de-musea-zutphen/


De Van Langren globe is weer ‘thuis’

Mede dankzij een financiële bijdrage van € 16.800,- van de Vrienden, kon de Van Langren globe het afgelopen anderhalf jaar worden gerestaureerd. De globe, in 1608 gemaakt door A.F. van Langren, werd destijds opgedragen aan de “meest eerbare, meest vermaarde, meest geleerde en meest oplettende raad en bevolking van Zutphen”. Tijdens een feestelijke onthulling op 13 december keerde de globe terug in de haar vertrouwde vitrine.

Cursusprogramma voorjaar 2023
– De Vrije academie verzorgt in Zutphen 4 cursussen, elk van 10 hoorcolleges: ‘Introductie kunstgeschiedenis’, ‘Symboliek’, ‘Moderne kunst’ en ‘Vrouwelijke architecten’. Ook één college ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum. Zie: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/?city=Zutphen
Paul Bröker geeft geen cursussen meer. Maar u hoeft hem niet te missen. Zijn weblog https://www.kunstblikken.com biedt een overvloed aan kunstverhalen om thuis van te genieten.

 

Bijzondere boekpublicatie: ‘De Ongeziene Gelderse Achterhoek’.

Zutphens kunstenaar Jan Bos (1926-2000) maakte naam met de onorthodoxe wijze waarop hij Zutphen en het haar omliggende landschap vastlegde in een ongeëvenaarde  aquarel-techniek. Met behulp van nagelaten archiefmateriaal was het mogelijk deze catalogus samen te stellen.
Dit compacte boek met meer dan 300 pagina’s toont een overzicht van zijn aquarellen. Daarnaast laat het boek zien welke rol fotografie heeft gespeeld in de totstandkoming hiervan.
Zie: https://www.studiodienbos.nl/jan-bos/ 

Feestdagen
Het bestuur wenst u bijzondere feestdagen toe en een gelukkig 2023!

Namens het bestuur van de Vrienden,
Hartelijke groet,
Hans La Rose, voorzitter

* Eerder verschenen Vriendenbulletins: zie onze website, via de knop ‘Activiteiten’.
* Vrienden Musea Zutphen: Kuiperstraat 13, 7201 HG Zutphen, Telefoon: 0575-516878    Secretaris e-mail: secretaris@vriendenmuseazutphen.nl
Website: www.vriendenmuseazutphen.nl