Zutphen, 14 december 2017

Gewaardeerde Vrienden,

Aan het eind van dit jaar sluiten we ook ons verenigingsjaar af. Liep in het recente verleden het verenigingsjaar van 1 oktober t/m 30 september, met ingang van dit jaar valt het verenigingsjaar samen met het kalenderjaar. Administratief een stuk duidelijker. Het betekent ook dat onze ledenvergadering op een vroeger moment kan plaatsvinden dan voorheen. Vergaderden we tot nu toe meestal in november, nu zal de ledenvergadering plaatsvinden op 1 maart. U krijgt tijdig bericht.

Dit jaar was bijzonder door de opening van het Hof van Heeckeren dit voorjaar. Onze musea zijn nu gehuisvest in een locatie die ze verdienen. Dat ook het publiek dit waardeert mag blijken uit de prachtige bezoekersaantallen. Sinds de opening in mei van dit jaar zijn al ruim 45.000 bezoekers verwelkomd. Een tweede belangrijk aspect is natuurlijk de verzelfstandiging van de musea. De zelfstandige juridische status van de musea, een stichting, vergemakkelijkt het cultureel ondernemerschap.

In deze Vriendenbrief enkele zaken die we graag onder uw aandacht willen brengen.

De Vriendenbank
We vallen maar met de deur in huis: de Vriendenbank is niet het pronkstuk geworden dat wij en vele van onze Vrienden die een financiële bijdrage hebben geleverd, hadden verwacht. Natuurlijk waren we bij het ontwerp gehouden aan de nodige voorwaarden. Zo moest de bank passen in het tuinontwerp, reden dat de tuinarchitect ook de bank tot zijn vereantwoordelijkheid rekende. Daarmee heeft het bestuur ook ingestemd. Maar we hadden wat meer verwacht van het zitcomfort, de locatie van de bank en de groenaankleding. We zijn druk bezig om samen met de gemeente en de museumstaf deze minpunten te verbeteren zodat we in het voorjaar van 2018 weer over een bank beschikken waarop u met plezier plaatsneemt.

Bestuurmutaties
In de ledenvergadering begin volgend jaar treden twee bestuursleden af. Hun statutaire termijn zit er op. Wij hopen het bestuur tijdens die vergadering weer te kunnen aanvullen, maar doen daarbij graag een beroep op onze leden.
Heeft u belangstelling voor een bestuursfunctie of kent u iemand die belangstellend is?
We horen het graag. Dat kan door middel van de contacttab op onze website, of bij voorzitter Hans Roosen, voorzitter@vriendenmuseazutphen.nl of secretaris Helga van den Enk, secretaris@vriendenmuseazutphen.nl

Een bijzonder kerstcadeau
Negen waardevolle historische zilveren objecten die ruim vier jaar geleden werden gestolen uit ons Stedelijk Museum zijn weer terecht. Deze diefstal heeft diepe indruk gemaakt op alle betrokkenen. Vanaf 19 december zijn deze historische stukken te bewonderen in een speciale presentatie in het Hof van Heeckeren. Het gaat om vier zogeheten schuttersketens uit de 15e, 16e en 17e eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker. Directeur Tiana Wilhelm is dolgelukkig: “Een beter Kerstcadeau konden wij ons niet wensen!” Op onze website kunt u het persbericht lezen over deze diefstal.

Excursie naar Tilburg
Woensdag 15 november bezochten een kleine vijftig Vrienden Museum De Pont in Tilburg waar de tentoonstelling WeerZien werd bezocht.. Een indrukwekkende expositie waarvan Paul Woerlee op onze website verslag doet. Kijk op www.vriendenmuseazutphen.nl

Op bezoek bij de buren
Na de succesvolle bezoeken aan Museum More in Gorssel en Museum Arnhem, bestaat het plan in de eerste maanden van 2018 opnieuw een bezoek te brengen aan een bijzondere locatie. Zodra de datum en de plek bekend zijn, krijgt u bericht.

Uw Vriendenpas in 2018
Deze pas die u gratis toegang geeft tot onze musea in het Hof van Heeckeren, kunt u ook in 2018 blijven gebruiken. Bij uw eerstkomende bezoek aan de Musea in 2018 ontvangt u bij de balie de jaarzegel voor het nieuwe jaar. Maar u weet het, ook de Museumkaart is zeer welkom en levert de Musea nog iets extra’s op.

Cursusprogramma begin 2018
Dit cursusprogramma vindt u terug op onze website (www.vriendenmuseazutphen.nl) onder Activiteiten – Cursussen. Het is opnieuw een interessant aanbod van Edith Meijering, de Vrije Academie, Peter de Jonge in Empe en Helikon.

Op de valreep
De eerste grote tentoonstelling in 2018 in het Stedelijk Museum Zutphen is zojuist aangekondigd. Onder de titel Lage Landen Schatten uit het Rijks zal op 28 januari een bijzondere tentoonstelling worden geopend. Deze opening vindt plaats in de Burgerzaal. De Vrienden zijn welkom vanaf 15.00 uur. U kunt zich na 1 januari 2018 aanmelden via info@museazutphen.nl

Het bestuur van de Vereniging Vrienden Musea Zutphen wenst u sfeervolle feestdagen en een goede start in 2018 waar we elkaar vaak zullen ontmoeten in en rond ons nieuwe huis, het Hof van Heeckeren.

Met Vriendengroet namens het bestuur, Helga van den Enk, secretaris.