Zutphen, augustus 2018

Gewaardeerde Vrienden,

Er is weer een flink aanbod van activiteiten voor de Vrienden: veel mogelijkheden voor het deelnemen aan cursussen vanaf september, twee bijzondere Vriendencafés en een bezoek aan onze museumburen in Apeldoorn. Ook kondigen we de nieuwe tentoonstellingen aan in het Stedelijk en Henriëtte Polak in oktober en november a.s.
.
=>>Op bezoek bij de buren
Na bezoeken aan musea in Gorssel, Arnhem en Deventer zijn de Vrienden op donderdag 30 augustus a.s.de gast van museum CODA-Apeldoorn. Dat gebeurt tijdens de tentoonstelling “Gelderland Grensland, vier eeuwen inspirerend landschap”. Deze tentoonstelling brengt landschapsschilderkunst en -tekenkunst van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw samen. Een uitgelezen kans om door onze provincie te reizen aan de hand van meesterwerken uit vier eeuwen kunstgeschiedenis!
We kunnen o.a. kennis maken met werk van Voerman, Jan Mankes, Willem den Ouden , Bilders, Koekkoek, Roelofs , Anton Mauve , Matthijs Maris , Willem Witsen, Jan van Royen  en Barent Avercamp . Veel van de werken zijn geleend van het (thans wegens verbouwing gesloten) museum Arnhem.
We worden ontvangen door de directeur van CODA, Carin Reinders (oud-directeur van onze musea!), die ons ook zal rondleiden tijdens deze bijzondere tentoonstelling.
Start om 11.00 uur.U moet zelf CODA bereiken (Vosselmanstraat 299) en toegang regelen. Het museumcafé is al vanaf 10.00 uur open. Het is zo’n 10 minuten lopen vanaf het station en een parkeer garage (Museum Centrum) ligt tegenover het museum.De ontvangst en de rondleiding wordt u aangeboden door CODA. Met zo’n buur zijn we blij.
Wel graag i.v.m. de organisatie opgeven als u komt (info@museazutphen.nl of 0575516878).
.
=>>Vriendencafé met Edith Meijering
Een speciaal Vriendencafé is gepland op 21 september a.s.vanaf 17.00 uur. Dit café is gewijd aan de ervaringen en het werk van de Zutphense kunstenares Edith Meijering tijdens haar verblijf in Noorwegen.
Edith werkte in het voorjaar van 2017 een maand als “artist in residence” in Alvik bij de Hardangerfjorden in Noorwegen.  Van haar verblijf is door Jeff VD van Jeff Von D Motion Pictures een film van ongeveer 15 minuten gemaakt ( “She”). De film maakt het proces van loutering en stilte waar de kunstenares doorheen ging voelbaar.
Voorafgaande aan de film zal bestuurslid Hans la Rose in gesprek gaan met Edith. Na afloop is er gelegenheid om met een drankje en een hapje met Edith te spreken. Plaats: het Auditorium van de Musea Zutphen. Meldt even als u wilt komen op info@museazutphen.nl of 0575 516878.
.
=>>Vriendencafé met uitreiking Vriendenkunstprijs
Een tweede bijzonder Vriendencafé vindt plaats op 20 november a.s.Dan wordt vanaf 19.30uurin het Auditorium de Vriendenkunstprijs uitgereikt. De jury bestaat uit: Arnold Gerritsen (oud-burgemeester van Zutphen), voorzitter, Wim van der Meij (prijswinnaar in 2014), Paul Woerlee (o.a. bekend van zijn verslagen van de Vriendenexcursies), Tiana Wilhelm (directeur Musea Zutphen) en Hans Meininger(voorzitter Vrienden Musea Zutphen).
Na een aanvankelijke longlist zal de jury een lijst van drie kandidaten opstellen en tijdens het Vriendencafé de winnaar bekend maken.
Graag melden als u er bij wilt zijn op info@museazutphen.nl of 0575 516878.
.
=>>Cursusprogramma najaar 2018
In het najaar is er voor de Vrienden weer gelegenheid om een of meerdere cursussen of lezingen over kunst te volgen. De Vrije Academie en Helikon verzorgen een uitgebreid aanbod over uiteenlopende kunstenaars, perioden en stromingen. Werken van Rembrandt, Rubens, Caravaggio en Raphaël zijn enkele van de onderwerpen, naast Joodse en Arabische invloeden op de kunst en de Metamorphosen van Ovidius als inspiratiebron. Maar ook kunt u zich verdiepen in Macedonische muurschilderingen, fresco’s van de Sixtijnse kapel en het tapijt van Bayeux. Daarnaast zijn er enkele introductiecursussen onder andere over symboliek in de kunst en een introductie in de kunstgeschiedenis vanaf de Griekse oudheid tot heden.
Edith Meijering geeft een doe-cursus schilderen en tekenen, voor beginners en gevorderden. Met kennis van verschillende materialen en technieken en praktische tips gaan de deelnemers zelf aan de slag.
Op de website van de Vrienden staat een overzicht van alles wat dit najaar in Zutphen wordt aangeboden. De Vrienden die een cursus of lezing willen volgen komen in aanmerking voor een korting op de cursusprijs. De cursussen van de Vrije Academie worden gegeven in het Auditorium van de Musea. De cursussen van Helikon in het Odensehuis en de cursus van Edith Meijering in het atelier van Edith aan de Kolenstraat in Zutphen.
.
=>>Nieuwe tentoonstellingen Musea Zutphen
Het is nog ver weg, maar we kunnen de onderwerpen en data van de komende tentoonstelling van onze musea al vermelden.

* Stedelijk Museum Zutphen: 20 oktober2018 t/m 3 februari 2019 Zutphense uitblinkers.
Elke stad heeft inwoners die-ieder op geheel eigen wijze-bijdragen aan de naam en faam van de stad. Deze tentoonstelling zet Zutphenezen en Zutphenaren in het zonnetje die door hun prestaties nationale of zelfs internationale bekendheid hebben vergaard.

* Museum Henriétte Polak:  7 november 2018 t/m 31 maart 2019
Theodoor Heynes en de aquarel
Theodoor Heynes (1920-1990) genoot in de jaren ’60-’70 veel waardering voor zijn abstraherende aquarellen. Hij won de Arti Medaille in 1964 en ontving in 1971 de Jeanne Oosting Prijs. Deze tentoonstelling valt samen met de presentatie van een monografie over de kunstenaar door Nelleke van Zeeland.
.
Met Vriendengroet,
namens het bestuur,
Hans Meininger, voorzitter (hansmeininger@planet.nl)