Eind 2014 is door de Vrienden de aankoop mogelijk gemaakt van twee zilveren voorwerpen die perfect passen in het collectiebeleid van de musea. Het gaat om een 18e eeuws zilveren dienblad en een zilveren aardbeienschaaltje eveneens uit dezelfde eeuw.

Zilveren dienbladHet dienblad
(of cabaret) is van een Zutphense zilversmid: Willem Carel van Meurs (1743-1805). ‘Er is sprake van ‘een robuuste eenvoud in combinatie met een verfijnde afwerking’, zegt conservator Lian Jeurissen. Het vierkante blad is relatief zwaar, staat op eenvoudig uitgezaagde poten en is in vier hoeken voorzien van een asymmetrisch bladmotief. Het completeert de voorwerpen, zoals een mosterdpot en suikerstrooiers, die het museum al van Van Meurs in zijn bezit heeft.Zilveren aardbeienschaaltje

Het aardbeienschaaltje – waarmee in de 18e eeuw aardbeien of andere gesuikerde of gekonfijte vruchtjes gepresenteerd werden – heeft een accoladevormig geschulpte rand. De maker ervan is Salomon Lamberts (1709-1768) die vanaf 1735 tot aan zijn dood in Zutphen werkzaam geweest is.

Conservator Jeurissen vindt dat het schaaltje een prachtige aanvulling vormt op de diversiteit in soorten voorwerpen van de collectie Zutphens zilver. Het bescheiden formaat en de eenvoudige uitvoering passen in de traditie van het Zutphens zilver: pure, krachtige vormen in alliantie met elegante eenvoud in versiering’. Jeurissen noemt het schaaltje ‘een bij uitstek Zutphens object: gemaakt door Zutphense handen in Zutphen.

U kunt het schaaltje en het dienblad in het Stedelijk Museum bewonderen.