In januari 2015 is het Museum Henriette Polak  verrijkt met twee schilderijen van Wim Oepts (1904-1988), een van de meest gewaardeerde schilders in de collectie van het museum: Het zuiden, 1958, olieverf op doek, 38,5 x 45 cm; nieuwe aanwinst, aankoop van de Erven van mevrouw I. Vorrink en Landschap, 1969, olieverf op doek, 54 x 65 cm; nieuwe aanwinst, legaat de heer P.H. Hugenholtz

Scan 1
Het Zuiden 1958

Scan
Landschap 1969

De schilderijen zijn afkomstig uit een nalatenschap. Het schilderij Landschap is geschonken door de erflater. Het andere schilderij Het Zuiden is door de Vrienden aangekocht en in bruikleen aan het museum gegeven.

Het betreft hier in de eerste plaats twee kwalitatief goede kunstwerken, maar bovendien komt de schenking van het schilderij uit 1969 zeer goed gelegen. Uit de collectie werken van Wim Oepts, zullen wij namelijk een Pleintje in de Provence van Wim Oepts uit 1968, binnenkort moeten afstaan aan de particuliere bruikleengever. Onze collectie werken van Wim Oepts binnen de totale collectie blijft niet alleen mooi op peil, maar wordt zelfs versterkt met deze twee prachtige nieuwe aanwinsten.

In de tentoonstelling Mijn Ogen Wij Open, 40 jaar Museum Henriette Polak kon u beide nieuwe aanwinsten komen bewonderen te midden van andere werken van Oepts en collega-kunstenaars uit onze collectie. In aanloop naar de oprichting van het museum, werd Wim Oepts al vroeg genoemd door leden van de aankoopcommissie, als interessante kunstenaar voor de collectie. Inmiddels – na 40 jaar verzamelen – telt de museumcollectie 16 schilderijen van Wim Oepts, uit de jaren ’30 tot en met ’70.

De laatste jaren geniet het werk van Wim Oepts grote waardering bij een kunstminnend publiek en bij verzamelaars. Aan de balie van het museum vragen bezoekers geregeld speciaal naar het werk van Wim Oepts. In 2011 verscheen een uitgebreide monografie, tevens oeuvrecatalogus over Wim Oepts en zijn werk ‘Wim Oepts, schilder en graficus’ bij de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal, Rotterdam. Onze nieuwe aanwinsten zijn hierin terug te vinden als nrs. 194, p. 182 en 321, p. 206.

Oepts in het kort

Wim Oepts (1904-1988) is vooral bekend vanwege zijn – meest zonnige – Zuid-Franse landschappen, samengesteld uit geabstraheerde kleurbanen en vlakken, hier en daar ‘gestoffeerd’ met herkenbare elementen als mensen, bomen en huizen. Wim Oepts werd op het kunstpad gebracht en geholpen door Charley Toorop, hij bezocht geregeld haar atelier in Bergen. Zij stimuleerde hem lessen te nemen aan de Rijksacademie in Amsterdam. Eind jaren ’30 besloot hij zich te vestigen in Parijs. Na een korte onderbreking in de oorlogsjaren, vertrok hij in 1946 voorgoed naar Frankrijk om zich te concentreren op het Franse landschap. Vanaf het midden van de jaren’60 schilderde hij steeds meer vanuit zijn geheugen en minder direct naar de werkelijkheid. Vooral zijn latere landschappen zijn totale verbeeldingen in kleur.