Onlangs bracht ik een bezoek aan het Westfries Museum in Hoorn. Het is gevestigd in een oud pand in het centrum van Hoorn en herbergt veel bezienswaardigs. Zilver, porselein, schilderijen, meubelen en al datgene wat een streekmuseum aantrekkelijk maakt.
Hoe interessant ook, daar wil ik het hier niet over hebben. Ik wil u een indruk geven van de wereldprimeur, die ze daar op zolder graag willen laten zien. Je moet er wel een paar trappen voor beklimmen, want voor een lift was er geen ruimte.

Er staan op die zolder 25 comfortabele stoelen opgesteld zoals in een bus; twee aan twee. Je gaat er een virtuele stadswandeling door Hoorn maken, zoals het was in 1650. Daarvoor zet je een grote, zware bril op en ook een koptelefoon. Medewerkers zorgen ervoor dat iedereen op de juiste wijze is geïnstalleerd. De bril is geschikt voor personen vanaf 7 jaar.

De Virtual Reality laat je door de stad gaan. Je zweeft door de straten, langs de haven, gaat poorten onderdoor, gaat een kerk binnen….een heel bijzondere belevenis. Het weer speelt een grote rol. Westfries-museum-HoornHet is een zonnige dag, maar al gauw wordt het steeds donkerder, de wind steekt op en dan vallen de eerste grote druppels. Het draait uit op een zware onweersbui. De bladeren van de bomen zeilen door de lucht. De meeuwen krijsen boven je hoofd. Je kan ook achterom kijken om de straat te zien waar je net ‘gelopen’ hebt over het plaveisel van zwerfstenen, langs de prachtige gevels van die tijd. Er zijn mensen op straat, die zich houterig voortbewegen en daardoor de illusie enigszins verstoren. Toch heeft de wandeling me te pakken. Als een man met een ton in zijn armen bijna struikelt over de ongelijke stenen roep ik ‘pas op!’.

hoorn-virtual-realityNa deze wandeling kan je aan een volgende belevenis beginnen: je gaat aan boord van een zeilschip en zeilt over de oceaan. Het kan er lelijk spoken, gezien de huizenhoge golven. Er gebeuren schokkende dingen, zodat je goed beseft hoe risicovol die lange tochten naar het onbekende waren. We hebben er wel de naam Kaap Hoorn aan overgehouden; het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika.Ik heb een stukje mee mogen varen en die indruk zal ik nog lang vasthouden.

Het museum is eind 2014 met dit project begonnen. Het werd ontwikkeld door Rob Tuytel, creative director van Model Earth, die er 3,5 jaar aan werkte. Het kon gerealiseerd worden door een crowdfunding actie. Het zal u niet verbazen dat deze nieuwe aanpak een grote investering heeft gevraagd, maar nu een goede publiekstrekker is.

Reserveren voor deze virtuele stadswandeling is mogelijk via www.wfm.nl/VR. Ook kunt u daar een voorproefje ondergaan.
Ik kan het u van harte aanbevelen.

Cocky Camper