Vriendenprijs Vrienden Musea Zutphen

‘Vriendenprijs 2022’ postuum aan kunstenaar Edtih Meijering

Bij unaniem besluit van de jury kreeg de Zutphense kunstenares Edith Meijering postuum de Vriendenprijs 2022 toegekend. Met deze prijs eren de Vrienden van de Musea Zutphen een persoon of organisatie die kunst en cultuur in Zutphen een duidelijk aantoonbare stimulans heeft gegeven en die een verbinding heeft met zowel de stad als met de Musea Zutphen.
Nadat bestuurslid en jury-voorzitter Helga van den Enk de prijs had overhandigd aan Edith’s zus Trudy, schetste deze in haar dankwoord een warm beeld van Edith zowel als zus als zeer bevlogen kunstenaar.
Klik HIER voor het persbericht
Klik HIER voor meer info op de website van de Musea Zutphen.

In 2010 heeft het bestuur van de Vereniging Vrienden Musea Zutphen het initiatief genomen één keer in de twee jaar de Vriendenprijs uit te reiken. Met deze tweejaarlijkse prijs honoreert de vereniging initiatieven die in Zutphen ontsproten zijn en die de afgelopen twee jaar gekoppeld waren aan activiteiten in (een van) onze Musea. Zij wil daarmee tevens de aandacht vestigen op kunst in Zutphen in het algemeen voor zover er een duidelijke relatie is met de beide musea.
De prijs bestaat uit een cheque van € 2.500,- en een bronzen beeldje:
DE KUNSTKIJKER, vervaardigd door de Zutphense kunstenares Annewietske Stavast.

Jury Vriendenprijs 2022
– Helga van den Enk, jury-voorzitter en bestuurslid Ver. Vrienden Musea Zutphen
– Henk Bouwman, winnaar Vriendenprijs 2018. Na voltooiing van de 5 meter lange pentekening ‘Panorama Zutphen’ sinds 2015 werkend aan het project ‘de Oude Stad’.
– Alize Hillebrink, journalist & schrijver. Auteur van het boek ‘Weemoed en verlangen Zutphense Kinderuitzendingen in 1945’
– Barbara Deuss, programma manager Graafschap bibliotheken
– Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen

Winnaars Vriendenprijs
2022 Postuum, kunstenares Edith Meijering
2020 In verband met de voorzorgsmaatregelen rond het Corona-virus geen uitreiking Vriendenprijs
2018 Henk Bouwman, uiterst gedetaileerd pentekenaar
2016 In verband met verhuizing  & verbouwing beide musea, geen uitreiking Vriendenprijs
2014 Graficus Wim van der Meij
2012 Dichtersgroep ‘Kopwit
2010 Fotografencollectief ‘De Zutphense

Nadat bestuurslid en jury-voorzitter Helga van den Enk (op de foto rechts) de prijs had overhandigd aan Edith’s zus Trudy, schetste deze in haar dankwoord een warm beeld van Edith, als zus en als zeer bevlogen kunstenaar.
Edith Meijering