Vriendenprijs Vrienden Musea Zutphen

In 2010 heeft het bestuur van de Vereniging Vrienden Musea Zutphen het initiatief genomen één keer in de twee jaar de Vriendenprijs uit te reiken. Met deze tweejaarlijkse prijs honoreert de vereniging initiatieven die in Zutphen ontsproten zijn en die de afgelopen twee jaar gekoppeld waren aan activiteiten in (een van) onze Musea. Zij wil daarmee tevens de aandacht vestigen op kunst in Zutphen in het algemeen voor zover er een duidelijke relatie is met de beide musea.

De prijs bestaat uit een cheque van € 2500 en een bronzen beeldje DE KUNSTKIJKER, vervaardigd door de Zutphense kunstenares Annewietske Stavast.

De jury in 2018 stond onder voorzitterschap van oud-burgemeester Arnold Gerritsen. Verder maakten hiervan deel uit de oud-winnaar (2014) / graficus Wim van der Meij, museumdirecteur Tiana Wilhelm en voorzitter van de Vereniging Vrienden Musea Zutphen Hans Meininger.

Tijdens het feestelijke Vriendencafé van de Vereniging Vrienden van de Musea Zutphen op 20 november 2018 ontving Henk Bouwman uit handen van juryvoorzitter Arnold Gerritsen de Vriendenprijs 2018.
Naast Henk Bouwman waren genomineerd Gerard de Kleijn voor zijn inzet bij de reizende tentoonstellingen, waaronder als start de tentoonstelling “Lage Landen” in het Stedelijk Museum Zutphen en het gezelschap Cor Witbraad, Paul Woerlee en Mies van der Schuyt voor hun initiatief tot start van het Cultuurhistorisch Platform Zutphen en de cursus Zutphenkunde.

De jury oordeelde dat Henk Bouwman als een onovertroffen vakman werkt aan zijn enorme projecten, die rechtstreeks betrekking hebben op Zutphen. Na de afronding van zijn 5 meter lange pentekening “Panorama Zutphen” werkt Henk Bouwman sedert 2015 aan het ambitieuze project “De Oude Stad”.

Juryvoorzitter Gerritsen noemde Bouwman in vele opzichten een doorzetter en een echte ambassadeur voor Zutphen. Bouwman vertelt graag over zijn werk en vertelde ook tijdens de interviews vooraf, enkele anekdotes over de reacties die hij kreeg tijdens zijn openbare tekenactiviteiten. Deze activiteiten zijn voor iedereen te volgen als Bouwman op donderdag en zaterdagmiddag werkt aan zijn project in het Museumcafé in het Hampshirehotel.
Na afloop van de prijsuitreiking werd Henk Bouwman door de vele aanwezige Vrienden en kennissen van harte gelukgewenst. Zij waren het erover eens, dat Bouwman de prijs van harte toekwam.

Eerdere winnaars

2016 In verband met de langdurige sluiting van beide musea in 2016 heeft dit jaar geen uitreiking van de Vriendenprijs plaatsgevonden.
2014 Graficus Wim van der Meij
2012 Dichtersgroep “Kopwit”
2010 Fotografencollectief ‘De Zutphense’

Enkele foto’s van de laatste twee uitreikingen, 2018 en 2014
(3e foto door bestuurslid Marieke Gitz, alle andere door Zutphens Persbureau, door aanklikken vergroot u ze)