Cursussen en lezingen

Cursusprogramma Vrienden Musea Zutphen najaar 2018
In het najaar 2018 worden door docenten van de Vrije Academie, docenten van Helikon en door Edith Meijering gevarieerde lezingen en cursussen gegeven. 
Zie hierna.
Nadere informatie kunt u inwinnen bij ons bestuurslid Johanna Prick (Johannaprick@hotmail.com).

Cursussen van de Vrije Academie.
De Vrije Academie is al jaren het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst en cultuur en stelt zich ten doel culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. De Vrije Academie biedt komend najaar in Zutphen vijf cursussen aan.

Deze cursussen zijn de volgende:

Collegereeks Introductie kunstgeschiedenis: van Griekse Oudheid tot heden.
In deze reeks leert u kunst kennen en herkennen. U wordt meegenomen van de Griekse oudheid tot de Mona Lisa, van De Nachtwacht, naar Rem Koolhaas en Ai Weiwei . Geen droge feiten, maar spannende verhalen en opmerkelijke feiten. Na afloop ziet u verbanden, herkent u periodes en heeft u kennis gemaakt met de belangrijkste werken uit 3500 jaar westerse kunstgeschiedenis.
Deze inspirerende Introductie Kunstgeschiedenis bestaat uit 10 hoorcolleges en 1 excursie. De cursus wordt gegeven op woensdagochtend van 10.45 u – 12.45 u, aanvang 26 september 2018. In januari 2019 start een vervolg op deze reeks.
De prijs is € 248,00, Incl. digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Vrienden ontvangen een korting van € 15,00.

Collegereeks Introductie symboliek: beeldbetekenis in de kunst.
U bent niet de enige die soms voor een schilderij staat en denkt: mooi, maar wat stelt het eigenlijk voor? In dergelijke situaties wendt u zich waarschijnlijk tot het beschrijvende tekstbordje aan de muur. Zou het niet veel bevredigender zijn om met uw eigen ogen en geheel zelfstandig de betekenis van een schilderij te ontrafelen? In de Collegereeks Introductie Symboliek buigt u zich over symbolen, thema’s en verborgen verhalen in de kunst van de oudheid tot het postmodernisme.
Deze collegereeks bestaat uit 10 hoorcolleges. De cursus wordt gegeven op vrijdagmiddag van 13.30 u -15.30 u, aanvang 28 september 2018. In januari 2019 start een cursus Verdieping Symboliek.
De prijs is € 248,00, Incl. digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Vrienden ontvangen een korting van € 15,00.

Colloquium Kunstgeschiedenis, semester 3.
Het colloquium maakt onderdeel uit van een serie van vier, maar is ook afzonderlijk te volgen. In vier semesters wordt een zeer uitgebreid overzicht gegeven van de westerse kunstgeschiedenis. In het derde semester dat in september 2018 begint wordt onder meer aandacht gegeven aan Hoogrenaissance, Maniërisme, Barok, Rococo, Romantiek, Neoclassicisme, Academisme en historisme.
Er zijn 10 hoorcolleges en 1 excursie. De cursus wordt gegeven op dinsdagochtend van 10.45 u -12.45 u. Aanvang 25 september 2018. Semester 4 start in januari 2019.
De prijs van deze cursus is € 259,00, inclusief digitale syllabus. Voor € 30,00 bestelt u het colloquiumboek voor 4 semesters. Vrienden ontvangen een korting van € 15,00.

Collegereeks De eeuw van Rembrandt: Kunst en geschiedenis van de Gouden Eeuw.
Niet eerder wijdde de VA een hele collegereeks aan de algemene geschiedenis van de Nederlandse zeventiende eeuw. De eeuw van Rembrandt kijkt verder dan het atelier van de kunstenaar; wetenschap, religie, handel en de stad zijn enkele van de thema’s die naast kunst aan de orde komen. Meesterschilders, machtige burgers, buitenplaatsen, sloppenwijken, lynchpartijen, slavenhandel, Delfts blauw, stadhouders en schuilkerken. De reeks begint bij de Tachtigjarige Oorlog en Unie van Utrecht en eindigt bij de moord op de gebroeders De Wit en de revival van de Gouden Eeuw in de negentiende eeuw.
Er zijn 10 hoorcolleges. De cursus wordt gegeven op donderdagochtend van 10.45 u- 12.45 u. Aanvang 27 september 2018.
De prijs is € 248,00, inclusief digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Vrienden ontvangen een korting van € 15,00. 

Colloquium De Ultieme 100 kunstenaars, semester 5.
Alweer de volgende 20 kunstenaars in deze serie, waarbij aan de orde komen: Henry Moore & Alberto Giacometti, Andy Warhol & Robert Rauschenberg, Francis Bacon & Lucian Freud, Robert Smithson & Christo, Anselm Kiefer & Gerhard Richter, Jeff Koons& Cindy Sherman, Neo Rauch & Takashi Murakami, Marlene Dumas & Luc Tuymans. Ai Weiwei & Tracey Emin, Rineke Dijkstra & Damien Hirst.
Er zijn 10 hoorcolleges,waarbij telkens twee kunstenaars worden behandeld. De cursus wordt gegeven op donderdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Aanvang 27 september 2018.
De prijs bedraagt € 248,00. inclusief digitale syllabus. Voor € 30,00 bestelt u het colloquiumboek voor 5 semesters. Vrienden ontvangen een korting van € 15,00.

Alle cursussen van de Vrije Academie worden gegeven in het auditorium van het Hof van Heeckeren. Over al deze cursussen kunt u meer informatie vinden op de website van de Vrije Academie: www.vrijeacademie.nl of in de gids. Opgave via de website van de Vrije Academie of telefonisch 0900 4185050. Een gids van de Vrije Academie kunt u in het museum in Zutphen vinden.

Doe-cursus schilderen en tekenen van Edith Meijering.
De bekende Zutphense kunstenares Edith Meijering geeft schilder-en tekencursussen: Doe-cursussen voor beginners en voor (enigszins) gevorderden.
Bij de Doe-cursus gaan de deelnemers gesterkt door allerhande praktische tips met vrijheid aan het werk met schilderen en tekenen. Ze maken kennis met verschillende materialen en technieken op papier . Er word gewerkt in aquareltechniek en acrylverf op doek en gemengde techniek en bijvoorbeeld collage. Er worden vaak films getoond ter inspiratie. Diverse expressiemogelijkheden uit de kunst worden gepresenteerd en in praktijk gebracht. Iedereen werkt op zijn eigen niveau maar door herhaling en oefening ga je iedere keer wat stapjes verder. 

Edith over de cursussen:
“De titel van de cursus zegt het eigenlijk al: centraal staan het zelf doen, het maken en het ervaren. Door zelf aan de slag te gaan ervaart en doorleeft u het creatief werkproces, wat uw waarneming en begrip voor kunstwerken zal verdiepen. Al doende ondervindt u waar het bij vakmanschap van een kunstenaar om kan draaien. Het is natuurlijk heel mooi om kunstwerken in musea te bewonderen of om erover te lezen. Maar hoe leuk is het om de kunstenaar zelf het hemd van het lijf te vragen. Met deze cursus wordt deze kans geboden. In de sfeer van de bijzondere locatie die mijn atelier in de oude binnenstad van Zutphen biedt kunnen deelnemers de artistieke sfeer opsnuiven en nieuwe ervaringen opdoen.”

Al vanaf haar afstuderen in 1987 woont de kunstenares Edith Meijering in Zutphen. Meteen al in het begin van haar schilderscarrière kocht het Museum Henriette Polak een serie werken van haar aan waaronder zelfportretten die met regelmaat geëxposeerd worden. Haar werken zijn in binnen-en buitenland te zien.
Er zijn 6 lessen op maandagavond (eens per veertien dagen) van 19.30 tot 21.45 uur. Les 1 start 17 september om 19.00 uur. Een half uurtje eerder om even bij te kletsen na de zomer. Na de herfstvakantie in week 44 gaat de cursus met les 4 verder op 5 november. Op 10 december is er een inhaalles.
De kosten bedragen (exclusief materiaal) € 215,00. Vrienden ontvangen een korting van € 15,00. Er is de mogelijkheid de eerste les als proef mee te doen. Kosten zijn € 20,00 . Indien u doorgaat past u de rest van het cursusgeld bij. Opgave voor beide cursussen op: email@edithmeijering.nl of 0575 511093 of 0620039702.
Plaats is het atelier van Edith: Kolenstraat 27 1hg te Zutphen.

Het cursusaanbod van Helikon in Zutphen.
Helikon verzorgt in Zutphen 3 lezingenreeksen en 7 losse lezingen met beeldende kunst als thema. Kosten: lezingenreeks van 3 lezingen € 60,00, één lezing € 20,00. Vrienden ontvangen een korting.

Dankzij de Arabieren: 3 lezingen over de opkomst, de bloei en de neergang van een fascinerende cultuur.
Odensehuis, woensdag 19, 26 september en 3 oktober 2018, 10.00-12.00 uur.

Peter Paul Rubens en zijn ongekende verbeeldingskracht.
3 lezingen bij de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en de grote Rubensmanifestatie in Antwerpen. De cursus vertelt het levensverhaal van Rubens aan de hand van zijn belangrijkste schilderijen én zijn grote rol binnen de Contrareformatie.
Odensehuis, woensdag 10, 17 en 24 oktober 2018, 10.00 -12.00 uur.

De grote verhalen II: de Metamorphosen van Ovidius
3 lezingen over dè “schilders-bijbel” waarin kunstenaars kunnen lezen welke verhalen zij moeten gebruiken om een kunstwerk een bepaalde diepere lading of moraal te geven.
Odensehuis, woensdag 31 oktober, 7 en 14 november 2018, 10.00 – 12.00 uur 

Caravaggio, de Utrechtse Caravaggisten en Rembrandt
Lezing bij tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht. Een aantal Utrechtse kunstenaars liet zich inspireren door het werk van de realistische schilder Caravaggio.
Odensehuis, woensdag 30 januari 2019, 10.00 -12.00 uur.

Het beeld van Joden in de christelijke kunst: lezing over het verbeelde antisemitisme.
Odensehuis, woensdag 13 februari 2019, 10.00-12.00 uur.

De grote verhalen III: De Aeneïs van Vergilius: lezing over de zwerftochten van Aeneas. Uitgangspunt vormen de illustraties in de zogenaamde Vergilius Vaticanus en de Vergilius Romanus uit de 5e eeuw.
Odensehuis, woensdag 27 februari, 10.00 -12.00 uur. 

Macedonische muurschilderingen: lezing over de Byzantijnse erfenis
De in de vorige eeuw ontdekte 12e eeuwse muurschilderingen in de kerk in het dorpje Gornji Nerezi, vormen het uitgangspunt voor deze lezing.
Odensehuis, woensdag 13 maart, 10.00 -12.00 uur. 

De fresco’s van de Sixtijnse kapel: lezing over het ontstaan en de ondergang van de wereld in fresco’s. Met aandacht voor de kunstenaarsgeneratie vóór Michelangelo: Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino, Cosimo Rosselli en Luca Signorelli.
Odensehuis, woensdag 27 maart 2019, 10.00 – 12.00 uur. 

Hastings en het tapijt van Bayeux: lezing over een uniek 11e-eeuws wanddoek van 70 meter lang.
Odensehuis, woensdag 20 maart 2019, 10.00-12.00 uur 

De ‘stanze’ van Raphaël: lezing over de pauselijke vertrekken – de `stanze’ – in het Vaticaan. De fresco’s van Raphaël (1483-1520) brengen de essentie van de Renaissance aan het licht.
Odensehuis, woensdag 10 april 2019, 10.00 – 12.00 uur.

Uitgebreide informatie over deze en andere cursussen vindt u op de website van Helikon: www.kunstgeschiedenis-helikon.nl

Vrienden kunnen zich voor een cursus aanmelden via www.helikon-utrecht.nl: http://www.helikon-utrecht.nl/
De korting is: € 2,50 per lezing of  € 10,- per reeks (of drie ‘ losse’ lezingen).
Ze kunnen de korting krijgen door per separate e-mail aan  info@helikon.nl  aan te geven dat ze Vriend zijn.

Ingeval u zich niet digitaal inschrijft liggen In het museum enkele studiegidsen van Helikon ter inzage met daarin een aanmeldingsformulier.